Nacht wacht: de totstandkoming van een idee.

Al jaren lang heb ik in mijn hoofd zitten ooit eens een korte film te gaan maken. Maar zoals dat zo vaak gaat bij ideeën, blijft het heel lang bij ideeën. Tot Thomas een paar maanden terug uit zichzelf ook begon dat hij een film(pje) voor op YouTube wilde maken. Uiteraard ben ik daar toen direct met hem mee aan de slag gegaan. We hielden het eenvoudig: gewoon filmen met de bagger camera van mijn telefoon en het daarna monteren en wel zien wat het resultaat zou worden.

Een middagje filmen met Thomas en een paar avonden monteren later, stond daar dan toch echt voor de tijd die we erin gestoken hadden een geinig filmpje op YouTube. Zie mijn vorige blog. Thomas vond het heel leuk om te doen en bij mij begon het -vooral tijdens het monteren- ook weer echt te kriebelen om hier vaker mee bezig te zijn. Maar goed; waar begin je?

De start

Stof tot nadenken dus. Wordt het iets eenvoudigs, of gaan we het meteen proberen goed aan te pakken? Lang geleden was ik in het bezit van een destijds professionele camcorder waarmee ik videoregistraties filmde van theatervoorstelling e.d. Ik herinnerde me dat ik me daar altijd beperkt voelde omdat ik nooit had doorgezet met het vergaren van goede apparatuur naast de camera. Daar had ik destijds simpelweg de middelen niet voor, want uiteraard is dat niet goedkoop. Financieel zou ik het er ook nooit uithalen aangezien het destijds allemaal liefdewerk oud papier was. En als student moest ik natuurlijk ook op de kleintjes letten.

En zo ook nu: dit hele project is niet gratis, maar wil ik het een beetje serieus aanpakken dan mag dat best. Waarom zou je aan een beetje hobbyen geen geld uit geven? Momenteel niet in een relatie; naast Thomas geen financiële verantwoordelijkheden, dus dan kan het ook wel een keer.

Okay, de keuze was gemaakt: ik zou gaan proberen te zorgen voor goede apparatuur. Dus ik ben me gaan verdiepen in wat er tegenwoordig allemaal mogelijk is en kwam al gauw uit bij hardware van BlackmagicDesign: goede kwaliteit voor (relatief gezien) een kleine prijs. Alhoewel; kleine prijs. Als je from-scratch gaat beginnen met het opbouwen van een camera, dan gaat het hard. Dus er moeten her en der wel wat concessies gedaan worden. Maar we zijn nu een paar maanden onderweg in het hele traject en ik heb inmiddels een Blackmagic Pocket Cinema Camera 4K die door de bij gekochte accessoires inmiddels goed bruikbaar is. Maar met alleen een camera-setup zijn we er nog niet. Minstens zo belangrijk is geluid en verlichting. Dus we sparen hier nog even door.

Alle begin is moeilijk

Erg leuk is het om nu de camera zo’n beetje bruikbaar is te testen waar de camera toe in staat is. En hoeveel ingewikkelder alles wordt zonder gebruik te maken van instant autofocus e.d. Maar anderzijds: super tof om steeds meer bij te leren op dit vlak en te merken dat ik er steeds wat handiger in wordt.

En ik heb nog even, want het script is hoewel nagenoeg voltooid in de basis, nog lang niet vrij van plot-holes. Daarnaast zit de fun hem voor een groot gedeelte ook in de uitdagingen, dus ik ben het mezelf niet gemakkelijk aan het maken met het script. Om af te sluiten vast een kleine sneak peak van de synopsis.

Synopsis

Een man geeft zichzelf de schuld als zijn vrouw omkomt bij een auto ongeluk. Als hij zich aan zijn beloftes had gehouden en mee was gegaan naar zijn schoonouders, dan was ze niet op de snelweg geweest ten tijde van het ongeval, of had hij gereden en het wellicht kunnen voorkomen. Maar een noodsituatie op zijn anders zo overzichtelijke negen tot vijf baan, maakt dat hij niet op tijd thuis kan zijn om mee te gaan.

Zichzelf verdrinkend (alcohol) in verdriet stuit hij op een strandje op een voorwerp waarmee hij terug blijkt te kunnen in de tijd. Kan hij erachter komen wie de tegenliggende bestuurder was en weet hij het tij te keren?

Meer over het script in een volgend blog.

2 antwoorden op “Nacht wacht: de totstandkoming van een idee.”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.